Georg Jensen: Holloware – The Silver Fund Collection er en nødvendig bog for alle, der interesserer sig for Georg Jensen sølvtøj. Aldrig tidligere er der udgivet en systematisk oversigt over korpussølvet, og aldrig tidligere har en så gennemført smuk bog om Georg Jensen Sølv set dagens lys. 

David Taylor og Jason Laskey har systematisk fotograferet og beskrevet alt korpus sølv, som har været omsat i The Silver Fund de sidste 10 år. Virksomheden har været meget konsekvent i sine indkøb, og der har ikke været handlet ret meget betydende korpussølv uden om The Silver Fund. Det har været et stort savn for samlere, professionelle indkøbere og alle der blot har en almindelig interesse for Georg Jensens fantastiske produktion, at der ikke har eksisteret nogen struktureret oversigt over værkerne. Denne bog er ikke komplet, men den er så tæt på, det er muligt at komme uden adgang til sølvsmedjens arkiver. 

Bogen er systematiseret efter designnummer. Dette er kun i et vist omfang kronologisk, og f. eks. er mange af Magnolia-tingene – der har nr. 2 fra 1905 – først designet i 1919. Men fordi bogen er systematisk, er den særdeles anvendelig. For hver enkelt ting er der anført størrelse, design år, og vægt. Der er kun enkelte skønhedsfejl i disse oplysninger. 

Fotografierne er ligeledes meget konsekvent udformede. Det giver bogen et professionelt og meget lækkert udtryk. Det er fantastisk at blade i denne bog. 

Sigvard Bernadottes forord er bevægende, ligesom Georg Jensens erindringer, der er optrykt i bogen.

Bogen er et must for alle der interesserer sig for Georg Jensen Sølv. Den omfatter alene korpussølvet, men en smykke bog er så vidt rygterne under udarbejdelse. 

Michael Krogsgaard 

David A. Taylor & Jason W. Laskey: GEORG JENSEN: HOLLOWARE - The Silver Fund Collection.
The Silver Fund, London, New York, 2004.

Rigt illustreret, sider.
Pris 698,- DK incl. moms.
Bestil her

Den ukendte Georg Jensen

Denne bog fortæller om en række mindre kendte og hidtil ukendte sider af Georg Jensens store livsværk. De første store epoker i hans liv: som billedhugger og som keramiker og modellør gennemgås grundigt, og optakten til etableringen af hans sølvsmedje i 1904 beskrives. Bogen fortæller om de første slidsomme år som sølvsmed, gennembruddet i 1904 ved Kunstindustrimuseets efterårsudstilling og den hastige berømmelse, som medførte, at Georg Jensen i 1910 fik guldmedalje ved verdensudstillingen i Bruxelles. Det særprægede men ikke særligt kendte samarbejde med arkitekten Anton Rosen, som gav Georg Jensen opgaven at designe alt sølvtøj til Palads Hotel i 1909 kortlægges for første gang. I et kapitel fortælles om årene 1924-26, da Georg Jensen emigrerede til Paris og startede en ny lille sølvsmedje. Bogen slutter med de sidste 10 år, hvor Georg Jensen boede i Hellerup, og producerede de fleste af sine ting i sin lille smedje i kælderen. 

Georg Jensens liv var eventyrligt. Bogen fortæller om hans sejre og skuffelser, om kreativitet og afmagt. 

De komplette oversigter over Georg Jensens produktion for Ipsens Terracottafabrik (23 modeller) og Palads Hotel (illustreret med Georg Jensens tegninger) er aldrig samlet før og er særdeles brugbare for samlere og interesserede. Oversigterne over stempler og mærker er mere detaljerede end noget andet sted, og indeholder en række konkrete og nyttige tips. 

Der er over 130 illustrationer i bogen – og de fleste har aldrig været vist før. Fotoet af Georg Jensen med sønnerne Vidar og Jørgen er gribende, og fotoet af en melankolsk Georg Jensen fra smedjens 25-års jubilæum i 1929 er tankevækkende. 

Denne bog indeholder en mængde oplysninger, som ikke er tilgængelige andre steder, og den er nødvendig for alle, der glædes over Georg Jensens kunst. 

Michael Krogsgaard & Liv Carøe: Den ukendte Georg Jensen.
Med bidrag af Jens-Jørgen Frimand og Maria Damm.
Georg Jensen Selskabet, København 2004.
Rigt illustreret i farver, 86 sider.
Pris 198,- dkr.

Bestil her.